Volvo – en översikt

Volvo – en översikt

Idag är den 89 år sedan den första Volvo-bilen rullade ut ur fabriken i Göteborg och idag rullar fler än 1 miljon Volvo-bilar runt om på vägarna i Sverige. Men hur ser Volvos historia egentligen ut?

Från kullager till bilar
1915 bildade SKF ett dotterbolag som skulle användas som varumärke för en speciell serie kullager. Men bolaget låg vilande fram till 1926 då ledningen på SKF blev övertygade om att biltillverkning skulle kunna vara en lönsam verksamhet och som kunde gynna försäljningen av kullager. Och kullager är faktiskt anledningen till namnet Volvo, som på latin betyder ”jag rullar”. 

Den 14nde april 1927 rullade den första Volvo-bilen ut ur fabriken på Hisingen i Göteborg. Volvo ÖV 4 som modellen hette tillverkades i knappa 996 exemplar under 1927-1929 och ersattes av modellen PV651.

Priset låg på 4 800 kronor vilket idag motsvarar cirka 130 000 kronor och redan 2 år efter lanseringen av den första bilen nådde Volvo break-even och man kunde notera en vinst för företaget.

En bredare verksamhet
Utöver personbilstillverkningen började Volvo bredda sin verksamhet till att bland annat tillverka lastbilar, något som blev den mest lönsamma delen av företaget. Volvo började även få in beställningar från försvaret och i slutet av andra världskriget var Volvo det enda företaget i världen som tillverkade personbilar, lastbilar, bussar och traktorer. 1955 började man exportera bilar till USA och året efter hade man ett hundratal återförsäljare i USA.

Innovation och säkerhet
1959 introducerade Volvo trepunktsbältet i serieproduktionen av PV544. Man tog aldrig patent på bältet utan ville att så många som möjligt skulle dra nytta av denna säkerhetsinnovation.

1976 introduceras även Lambdasonden, en liten syresensor, som såg till att man kunde minska skadliga utsläpp med nästan 90%. Idag sitter den en Lambdasond i princip alla bensinbilar i hela världen.

Succén fortsätter
Volvo är det mest vanliga personbilsmärket i Sverige, och med tanke på dess starka koppling till Sverige kanske det inte är så oväntat. Men kikar man på nyregistrerade bilar i Sverige så fortsätter Volvo knipa platser, inte bara med den otroligt populära V70 men också med nya modeller som S60 och XC90.

Spana in alla Volvo-bilar som ligger ute på auktion hos oss här.