Vad händer med din bilradio när FM-nätet släcks?

Vad händer med din bilradio när FM-nätet släcks?

1932 tillverkas den första bilradion i Europa men det dröjdes nästan 30 år till innan bilstereo med radio och kassettdäck blev normen. Men nu gäller nya tider och planerna på att släcka FM-bandet gäckar i Norden.

Norge kommer att bli det första landet i Norden som börjar släcka FM-bandet, delar av nätet stängdes av redan förra veckan. Anledningen till förändringen från FM-radio till digitala sändningar är att underhållet för FM-nätet är åtta gånger dyrare än det digitala alternativet, DAB.

Digital radio, så kallad DAB, har funnits i Sverige sedan 1995, men än så länge är intresset svalt för att köpa DAB-radioapparater. Även i Sverige finns tankarna på att släcka ned FM-nätet, mest troligtvis kommer planerna verkställas år 2022.

För att kunna fortsätta lyssna på radio efter nedsläckningen kan man antingen byta ut hela bilstereon mot en med DAB-möjligheter, som finns i olika utföranden och prisklasser. Men man kan även skaffa en DAB-adapter, som går att ansluta till radions AUX eller Bluetooth ingång som sända FM-signaler till din befintliga radio.

Idag är debatten kring FM och DAB en het potatis. Många vill släcka nätet så snabbt som möjligt för att minska kostnaderna som det innebär att ha båda nätet igång samtidigt.

Men samtidigt tror många också att radio som format är förlegat. Idag konsumeras musik och radioprogram ofta med hjälp av mobiltelefoner, som med lätthet kan kopplas in i AUX- eller Bluetooth ingångar till bilradion. Dessutom så har många färdnavigatorer inbyggda DAB-mottagare för att ta emot olycksrapporter.