Sugen på att testa campinglivet?

Sugen på att testa campinglivet?

Att campa är lite av en livsstil i Sverige. Och på senare tid har camping-livet nu fått ett rejält uppsving med allt yngre utövare. Funderar du på att ge dig ut på ett camping-äventyr? Garantibil visar vägen!

Vad ska man välja?
Uppställningsplats eller fritidsanläggning? Campingplatserna runt om i Sverige varierar både i storlek och utförande, och det kan ibland vara svårt att veta vad man ska välja. Hos Camping.se kan man söka och filtrera fram olika typer av platser, du kan till och med få fram hur många stjärnor platserna fått.

Glamping?
Glamping är den nya trenden som sakta gjort entre i Sverige med lite mer glamourösa tält eller extrautrustade husvagnar/husbilar med bäddade sängar och ibland även soffa och fåtöljer. Än så länge är glamping-platserna i Sverige få men det kan vara en riktigt speciell upplevelse för de som väljer glamping-livet. Du hittar fler artiklar och länkar om  glamping här.

Annorlunda campingplatser i Sverige
En campingplats kan vara så mycket mer! Och i Sverige finns massor av roliga och lite mer annorlunda campingplatser. På Karlsborgs camping kan man välja att bo i en stubbe och på Saivas camping i Vilhelmina kan man bo i en lappkåta.  Och på Daftö Camping kan du spendera hela semestern med pirat-tema med deras egna äventyrspark. Du kan hitta fler tips och idéer för en annorlunda semester här.  

Camping utan varken husvagn eller stuga
Ett tält som  man fäller upp på takräcke? Jajemänsan, snart så!
BlackFin Camper Box är stor som en takbox ungefär men går att fälla ut till att bli ett fullstort tält. Projektet finns hos Kickstarter och inväntar kapital innan dom kan sätta denna grymma idé till verket.

Väl på campingen
Tänk på var du ställer dig, vill du ha sol på kvällarna eller morgonen? Vill du ha nära till faciliteter eller vill du ha lite mer avstånd till alla andra campare?
Kontrollera också att husvagnen står på plan mark så slipper du en husvagn som gungar. Om du har ett förtält se till att fästa det ordentligt, svenska sommarvädret är oberäkneligt och kommer en riktig vindpust vill du helst inte hitta förtältet på grannens husvagn.

Tips!

  • Att köra med husvagn eller husbil handlar till stor del om självinsikt. Du kommer behöva köra mer långsamt än vanligt så tänk på att inte blockera vägen för andra.
  • Har du aldrig kört med husvagn tidigare? Då föreslår vi att du kör en liten provtur. Ibland kan det vara svårt att föreställa sig hur körningen kommer kännas och hur väl husvagnen går att manövrera.
  • Kontrollera däcken.
  • Kontrollera bromsarna. Provbromsa innan du drar iväg så du vet att både bromsar och lampor fungerar som dom ska.
  • Kolla ditt körkort! Vissa husvagnar kan ha en totalvikt som gör att ett vanligt B-körkort inte räcker. Kolla listan här.
  • Ha alltid vädret i beräkning. Ha några aktiviteter i bakhuvudet som funkar när det regnar.
  • Kolla gärna in våra tips om hur du håller barnen lugna i bilen och våra roadtrip-tips här.