Stölderna av bildelar fortsätter att öka

Stölderna av bildelar fortsätter att öka

Vi har på Garantibil tidigare skrivit om att stölder av reservdelar ökar. Och trenden ser inte ut att avta. I och med att bilarna blir svårare att stjäla så ökar antalet stölder av reservdelar. Reservdelar är lättare att både stjäla och föra ut ur landet. Enligt Ifs uppskattning stjäls det personbilar och delar till dem för 600 miljoner kronor om året i Sverige.

Larmtjänst har presenterat statistik där vi bland annat kan se att under de första 4 månaderna av 2016 har det inträffat 1516 bildelsstölder vilket är dubbelt så mycket som under samma tidsperiod förra året. Den samlade skadekostanden i år ligger på 95,8 miljoner kronor vilket nästan är lika mycket som för helåret 2015.

Tidigare är det BMW, Volvo och Volkswagen som varit extra utsatta men nu kan man även se en kraftig ökning av stölder från Mercedes-bilar.  De mest eftertraktade delarna är airbags/rattar, strålkastare och navigationsenheter.

Främst är det storstadslänen Stockholm, Västra Götaland och Skåne som drabbas mest, och allra flest stölder sker i Stockholm. Och BMW-delar är de som stjäls allra mest. Vissa biltillverkare har också tagit till åtgärder mot de ökade stölderna och t.ex. BMW kommer DNA-märka alla modeller från och med i år.

Vilka modeller har bäst stöldskydd?
NVSA är samarbetsorgan för försäkringsbranschen och testar varje år bilmodeller på hur stöldsäkra de anses vara. Av de cirka 250 olika bilmodeller som säljs i Sverige (nya modeller) så har 164 av dem genomgått NVSAs tester, där både tillverkarens självdeklaration och efterkontroll av försäkringsbranschen ger en gemensam poängskala.

I resultatet för 2016 är det Volvo och Porsche som tar täten när det gäller bäst stöld- och inbrottsskydd. NVSA är dock inte norm för alla biltillverkare. BMW, Mercedes och Honda har t.ex. inte valt att rapportera sina modeller för klassificering.

Hos Teknikens Värld kan du läsa betygen på alla testade modeller.

Vad kan man göra för att minska risken för att bli utsatt för bildelsstölder?

  • Parkera i garaget om du har tillgång till ett.
  • DNA-märk värdefulla bildelar. DNA-märkning gör att bildelarna kan spåras tillbaka till dig. Dessutom kan tjuven avskräckas av varningsdekalerna som säger att bildelarna är märkta.
  • Ställ gärna bilen där det finns bra belysning.
  • En automatisk lampa som tänds när någon är i närheten kan ha en avskräckande effekt på tjuvarna.
  • Många har inte koll på hur väl deras billarm fungerar. Det kan vara värt att skaffa en ytterligare larmanordning än den som följer med vid köp.