Bästa bilsemestern i Europa

Bästa bilsemestern i Europa

Bilsemestern är ett uppskattat och vanligt alternativ hos svenska familjer. Vanligaste resmålet är Danmark, som till och med gått om Italien i popularitet. Fördelen med bilsemester är valfriheten och bekvämligheten.

Vill man inte köra hela vägen till sitt resmål finns flera alternativ. Biltåg finns i bland annat Tyskland och Frankrike. I Tyskland utgår tågen från Berlin eller München och man kan resa till södra Tyskland (Basel) eller till Wien i Österrike. Man kan även resa från Paris till Medelhavs- och Atlantkusten. På biltågen i Frankrike åker man själv dock inte på samma tåg som sin bil, vilket man gör i Tyskland. Ett annat alternativ är att flyga till sitt resmål och hyra bil på plats.

Här följer några av Garantibils tips för en skön bilsemester i Europa:

Trollstigen i Norge
Nära men väldigt naturskönt! Med sina 106 km är Trollstigen en av Norges största turistattraktioner. Vacker natur, Stigfossens vattenfall och inte minst, Geirangerfjorden, finns längs med denna fantastiska rutt. Läs mer om Trollstigen här.

Slottsvägen mellan Tyskland och Tjeckien
Längs med vägen mellan Mannheim och Prag  hittar du massor av slott och borgar. På sommaren brukar det också vara trädgårdsvisningar längs med vägen. Startar du dessutom i Mannheim missa då inte barockpalatset som idag är tillhåll för universitetet i staden. Läs mer om slottsvägen här.

Normandie i Frankrike
Normandie är Frankrikes svar på Sveriges Österlen. Äppelträd, vacker natur och massor av aktiviteter. Höjdpunkter är hamnstäderna Trouville och Deauville. Bara några få timmar längre ned för kusten hittar du även Omaha Beach, där de allierade landsteg 6 juni 1944.

Glossglockners alpinväg
Har du vägarna förbi Österrike så är Glossglockners alpinväg ett måste. Cirka 15 mil från Innsbruck ligger denna alpinväg mitt i hjärtat av nationalparken Houe Tauern och leder till toppen av Österrikes högsta berg Glossglockner och dess glaciär Pasterze. Läs mer och Glossglockners alpinväg här.

Tänk på att man måste ha en vinjett för att få köra på motorvägar i Österrike. De går ofta att köpa på bensinstationer, läs mer om vinjetten här.

Polens kuststräcka
Finaste stränderna i Europa finns i Polen, från Swinoujscie i söder till Gdansk i norr, breder sig mil efter mil av vita strandstränder ut sig. Håll utkik efter pärlor som Pogorzelica, kända för sitt stora spa-hotell Sandra och sin vackra strand, och Dabki, en gammal och väldigt liten kurort men här hittar du både vattenpark och gokart-bana.

Tips och tricks:

  • Planera resan! Hos Allt om Resor hittar du bland annat bästa och snabbaste rutterna. Det kan vara bra att ha en plan när man sätter sig i bilen, men ge er själva också tid att inte följa rutten slaviskt.
  • Läs på om de inhemska trafikreglerna.
  • Kolla upp så att din bilförsäkring gäller i utlandet. I vissa europeiska länder måste du ha ett så kallat ”grönt kort” med i bilen som intygar att den är försäkrad.
  • Sverige är det enda land där det fortfarande är tillåtet att prata i mobiltelefon samtidigt som man kör.
  • Kolla körsträckan på www.viamichelin.com så får du reda på vad bensin och tullkostnaderna blir  från din stad.

Läs även vår samling om konstiga trafikregler i Europa!