Självkörande bilar snart en verklighet

Självkörande bilar snart en verklighet

Att åka i en bil som kör sig själv är snart inte längre bara en framtidsvision. Nu börjar fler och fler tillverkare göra det till en verklighet. Teknik för att skanna av omgivningen gällande fotgängare, andra bilar och hinder finns samtidigt som kameror kan läsa av information från vägskyltar.

Ett av de stora problemen som behöver tacklas innan dessa bilar sätts i trafik är hur de hanterar olika typer av underlag och vägförhållanden.
Ford sågs vara ute och testa sin prototyp i början av året, i en fejkad stad som Ford byggt upp som testmiljö för sina självkörande bilar. Och hittills verkar det som att bilen kan använda kartor som hjälp för att ta sig fram på vägar täckta av snö.

Om 1 år är det dags för Volvo att sätta cirka 100 självkörande bilar i trafik när deras pilotprojekt i Göteborg drar igång. Förhoppningarna är bland annat att de superdatorer som kan lära sig känna igen trafiksituationer ska vara bättre bakom ratten än en människa. Bättre uppsikt och snabbare reaktionsförmåga hoppas kunna bidra till färre antal trafikolyckor.

Men alla är inte lika entusiastiska. I en undersökning som IF gjort uppger 25% att dom är negativt inställda till självkörande bilar i trafiken. Och 20% tror att den nya tekniken kommer leda till fler olyckor på vägarna.

Och även om tekniken kommit långt så finns det fortfarande stora frågetecken kring ansvarsfrågor och lagstiftning. Hittills har Volvo, Mercedes och Google sagt att de kommer ersätta kostnader om deras bilar skulle orsaka olyckor men rådande lagstiftning skulle också behöva ändras för att bana väg för denna typ av teknik.

I Kalifornien har det lagts fram ett lagförslag på att varje bil måste ha en ansvarig person med körkort för självkörande bilar vilket är dåliga nyheter för tekniktäta Silicon Valley i Kalifornien där en stor del av denna teknologi tas fram.