Senaste nytt inom bil & teknik

Senaste nytt inom bil & teknik

Inga bilar i Paris, billack som lagar sig själv och flugpapper för fotgängare? Vi på Garantibil har samlat de allra senaste nyheterna inom bil & teknik.

En billack som lagar sig själv?

Finns det något mer irriterande än repor i lacken? I Tyskland forskas det just nu på ett miljövänligt billack baserat på majsstärkelse som lagar sig själv. Tack vare sina ringformade molekyler blir lacken rörlig och kan jämna ut sig själv där repor uppstått. Projektet har fått 1,1 miljoner euro i forskningsanslag under en tre års period och kommer snart gå vidare med att ta fram stora kvantiteter för att testa inom bilindustrin. Läs mer här.

Google patenterar flugpapper som ska fånga fotgängare?
Google tar krafttag mot skador och dödsfall bland fotgängare och tror att lösningen ligger i ett slags klistrigt lager på bilens motorhuv. Tanken är att det klistriga lagret ska agera som ett slags flugpapper som fångar upp en påkörd fotgängare och hindrar dem från att slungas framåt.

Trött på att hamna bakom en buss? Kina sitter på lösningen!
I Kina kikar man nu på en riktigt unik lösning för att minska på trafikköer, nämligen en ”gränslande” buss som kör passagerare ovanför den vanliga trafiken. Bussen som ska bli 2 filer bred har en upphöjd kaross som gör att alla fordon som är lägre än 2 meter lätt kan köra under bussen.  Denna typ av buss är tänkt att ha samma passagerarkapacitet som 40 vanliga bussar.

Trafikljus i marken? 
I Australien finns planer på att installera trafikljus för fotgängare i trottoaren. Anledningen? Man tror att anledningen till de ökade olyckorna där fotgängare och fordon är inblandade har ökat beror på att fotgängare allt för ofta kollar på sin telefon istället för trafiken. Ett liknande projekt har redan startats i Tyskland för att hindra ouppmärksamma fotgängare för att gå ut på tågspår när tåget kommer.

Stopp för gamla bilar?
Om du planerat att köra en bil som är äldre än 17 år gammal genom Paris i sommar så får du tänka om. Nu har Paris borgmästare och miljöministern kommit överens om att förbjuda alla fyrhjuliga fordon som registrerats före 1997 i centrum. Detta är för att komma till bukt med problemet med smog. Man har tidigare testat att stänga av vissa gator från all biltrafik men utan att lyckas komma åt probemet. Lagen kommer träda i kraft 1 juli.