Se upp för oseriösa bilvärderingssajter

Se upp för oseriösa bilvärderingssajter

Under 2015 tog Konsumentverket emot 342 anmälningar kring bilvärderingssajter och under 2016 har siffran redan hunnit bli 14 stycken anmälningar.

Oseriösa bilvärderingssajter är inte ett nytt fenomen. Redan 2008 började konsumentverket varna för oseriösa aktörer som skickar fakturor för bilvärderingar utan att det på deras webbsida framgår att tjänsten inte är gratis.

Med allt fler Facebook-annonser som marknadsför sig på svenska och riktar sig mot den svenska marknaden är det svårt för kunderna att avgöra att bolaget faktiskt sitter i Estland.

– Att de här företagen finns i Estland gör det svårare för Konsumentverket att agera. Rättsligt är det också otydligt vad man ska gå på, eftersom informationen på sidorna hela tiden ändras, säger Gabriella Fenger-Krog, enhetschef på Konsumentverket, i en intervju med DN.

Och trots att samma namn ofta figurerar i anmälningarna så har myndigheterna svårt att komma åt dem. Testfakta ger rådet till den som beställt en bilvärdering i tron om att den varit gratis är att använda sig av sin ångerrätt och sedan bestrida betalningskraven, både till inkassobolaget och företaget som sålt tjänsten.

Hos Garantibil kan du göra en gratis snabbvärdering av din bil.
Under 2015 valde över 100 000 personer att värdera sin bil hos oss. Allt du behöver göra för att få en så korrekt värdering som möjligt är att skriva in ditt registreringsnummer, förfina värderingen med miltal och modell – och vips har du en snabbvärdering på din bil.