Se upp för julklappstjuvar

Se upp för julklappstjuvar

Veckorna innan julafton, när julhandeln är som allra störst, blir det också mer och mer vanligt med inbrott i bilen. Nyinköpta julklappar är inbrottstjuvarnas nya guldgruva.

Men metoderna för att ta sig in i bilar har blivit mer sofistikerade än kofot. Det blir allt mer vanligt med så kallade störsändare, som  stör ut signalen mellan bilnyckeln och bilen. Bilägaren tror sig då ha låst bilen men bilen blir aldrig låst, vilket ger inbrottstjuven ett guldläge att enkelt ta sig in i bilen och tömma den på värdesaker.

En störsändare är inte större än en kommunikationsradio och är som vanligast under julhandeln när parkeringarna runt om i landet är fulla till bredden av stressade julshoppare. Störsändare kan blockera signaler uppemot 25-30 meter från bilen. En annan typ av störsändare kan även kopiera din bilnyckels signal för att sedan använda den som kopia och öppna din bil.

Om du blir utsatt för ett inbrott där tjuvarna använt sig av störsändare kan det även betyda ett komplicerat försäkringsärende då det inte kommer finnas några synliga brytmärken.

Hur kan du skydda dig mot inbrottstjuvar med störsändare?

Det absolut viktigaste du kan göra är att känna om bilen verkligen är låst efter att du tryckt på knappen.
Du bör inte heller förvara för många värdesaker i bilen, även om det känns svårt att göra under juletid. Många tror att bagageutrymmet är säkrare att förvara i men inbrottstjuvarna övervakar ofta stora parkeringsområden och har koll på vilka som lämnat saker i bilen, oavsett om insynen är skyddad eller inte.
Skulle du däremot stå på en parkeringsplats och märka att centrallåset på din bil inte fungerar som det ska, ring polisen och berätta vad som hänt. Då kan det troligtvis finnas inbrottstjuvar i din närhet.