Så gör du om du råkat tanka fel

Så gör du om du råkat tanka fel

Ett dyrt misstag – men ett av dom mest vanliga. Uppemot 20 000 feltankningar sker varje år enligt försäkringsbolaget If. Den största boven i dramat är bilister som är vana med att tanka med bensin men som köper en diesel-bil och råkat tanka fel av vana.

Men det finns även de fall när tankbilen råkat fylla på med fel typ av bränsle i tanken på en mack även om den typen av misstag är väldigt ovanliga.

Vad beror det på?
Tankar man på med bensin i en dieseltank förändras flampunkten. Och eftersom bensin inte innehåller smörjmedel kan motorn haverera. Tankar man med diesel i en bensintank finns det risk för driftstörningar och högre avgasutsläpp.

Är olyckan framme kan det bli så illa att man måste sanera tanken och bärga bilen, ännu värre blir det om man startar motorn med fel bränsle i tanken. Kostnaden för en feltankning kan ligga på allt mellan 10 – 25 000 kronor och det är inte alltid försäkringen täcker den typen av misstag. Dieselmotorer är väldigt känsliga för bensin och går det riktigt illa måste hela motorn bytas ut.

Det är inte bara bensin och diesel som är de stora bovarna längre. Råkar man fylla på tanken med E85 i en bil som inte är avsedd för det kan tanken fräta sönder.

Vad ska man göra då om man råkat välja fel pump?

  • Starta inte motorn!  Har du startat motorn, stanna omedelbart.
  • Ring ditt försäkringsbolag och bärga bilen till en verkstad
  • Verkstaden kan uppskatta hur illa det ligger till. I de flesta fall måste tanken tömmas och saneras.