Får hunden följa med på resan?

Får hunden följa med på resan?

När djuren är en del av familjen är det ju klart att dom ska med på bilresan också. Men tyvärr har många dålig koll på vilka regler som gäller för djur i bilen, vilket kan äventyra djurens säkerhet såväl som bilpassagerarnas.

Risker vid krock
Sällskapsdjur som inte sitter fastspända kan kastas runt i bilen vid häftiga inbromsningar. En schäferhund som normalt sett väger cirka 30 kilo får en vikt på cirka 3840 kilo vid en krock i 90 km/h. Det innebär stora risker för både djuret självt och människorna i bilen.  Till och med en liten chihuahua som vanligtvis väger 2 kg blir så tung som 256 kg vid en kollision i 90 km/h.

Hunder och katter bör färdas i bur som du som förare har uppsikt över. För hundar finns det även selar som går att fästa i bilbältet. Har du djur lösa i bilen riskerar du att bli bötfälld.

Regler för hundtransportbur är som följer:

  • Burens längd = hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning gånger 1,10.
  • Burens bredd = hundens bröstbredd gånger 2,5. Hunden ska kunna ligga ner och vända sig obehindrat.
  • Burens höjd = hundens höjd över hjässan när hunden står i normal ställning.

Ska du transportera fler än en hund i en och samma bur ska burens bredd ökas för varje hund med den största hundens mått. Du kan säkerställa att buren sitter på plats med hjälp av spännband.

Pauser, vatten och inte för mycket värme
Hundar och katter bör erbjudas vatten minst var sjätte timme, och hundar måste även bli rastade minst var sjätte timme. Utfodring bör ske med högst 24 timmars intervall. För säkerhets skull, bind aldrig fast din hund i exempelvis dragkroken.

Något man alltid bör ha i åtanke när man har djur i bilen är värme och kyla. Vi har alla hört de tragiska händelserna där hundägare glömt hunden kvar i bilen på en solig parkeringsplats och hunden avlidit av överhettning. Men det är svårare än vad man tror att förutse exakt hur varm din bil kan bli.

Hundar kan inte reglera sin kroppstemperatur och vätskebalanspå samma sätt som människor, istället för att svettas flåsar de vilket minskar nivån av syret i bilen. Svenska Kennelklubben genomförde en undersökning 2014 för att ta reda på hur varmt det kan bli i en bil. Och till och med när det är molnigt och lätta skurar kan temperaturen bli uppemot 40 grader varmt.