Dags att ställa in sommarbilen?

Dags att ställa in sommarbilen?

Kommer du inte använda din bil på ett tag? Eller är det dags för sommarbilen att få vila i garaget? Allt fler svenskar väljer att ställa in bilen i garaget under vintermånaderna. I de allra flesta fall handlar det om ”sommarbilar” som veteranbilar, sportbilar eller cabbar.

Att ställa av bilen är enkelt, genom att anmäla avställning till Transportverket via app, e-tjänst eller telefon så pausas din försäkring automatiskt.

I de flesta fall så tecknas en avställningsförsäkring automatiskt om du redan har en hel- eller halvförsäkring på bilen. Avställningsförsäkring täcker skadegörelse, stöld och brand till exempel. Men innan du ställer in bilen kan det vara bra att ge bilen lite extra kärlek.

Tips och råd innan du ställer in sommarbilen i garaget:

  • Tvätta bilen noggrant. Lägg gärna på ett lager vax när du är klar.
  • Dammsug och gör rent insidan. Om du t.ex. lämnar kvar smulor av något ätbart kan det vara en öppen inbjudan till möss och råttor.
  • Byt motorolja. Vid körning oljan förorenas, ny motorolja håller motorn fräsch.
  • Om du har möjlighet försök palla upp bilen på bockar så att däcken blir avlastade. Om du inte kan använda pallbockar fyll på med extra luft i däcken och försök flytta bilen med jämna mellanrum.
  • Ladda batteriet och se till att du försöker ladda det ungefär 1 gång i månaden under tiden som bilen står i garaget.
  • Se till att ha bensin i tanken. Eftersom bränsle avger kondens bör en metalltank vara full med bensin under vintern för att minimera rostskador.
  • Om du kan, undvik att dra åt handbromsen. Handbromsen kan lätt rosta fast.

 

Har du en motorcykel eller ett släp som ska ställas av under vintern? Läs gärna Enklare Billivs tips här.