3 av 4 bilar stjäls med nyckeln

3 av 4 bilar stjäls med nyckeln

Enligt en analys av Larmtjänsts databas så har 73% av alla stulna bilar med årsmodell 2009 eller nyare stulits med nyckel.

Men fortfarande tror 4 av 10 svenskar att den vanligaste formen av bilstöld är att förövaren använder en teknisk lösning för att ta sig in i bilen.

Bilar som tillverkade 1997 och senare kan inte stjälas utan nyckel, det finns enligt lag en elektronisk kod inbakad i nyckeln och på grund av denna startspärr kan bilen inte startas.

Att bilen stjäls med hjälp av nyckeln kan ha värre konsekvenser än bara en stulen bil. Om försäkringsbolaget anser att du hanterat nycklarna oaktsamt kan de sänka ersättningen för bilstölden.

– Det viktigaste är att ha kontroll över sin bilnyckel. Ta alltid med den in på restaurangen istället för att lämna den i jackfickan i garderoben och förvara den mer svåråtkomligt hemma. Det är förstås naturligt att förvara bilnyckeln i hallen, men om ytterdörren dessutom är olåst är det enkelt för tjuven att stjäla nyckeln och därefter bilen. Vi ser många fall där detta sker, säger Stefan Brala, specialist på motorförsäkringar hos Trygg-Hansa.

Tips för att undvika att din bil blir stulen:

  • Lägg inte bilnyckeln i en jacka som du hänger ifrån dig, varken på restaurang eller hemma. Förvara inte heller nyckeln hemma på ett uppenbart ställe eller i ett omklädningsskåp.
  • Använd rattkrycka.
  • Har du möjlighet att parkera i ett garage, gör det då.
  • Kontrollera att centrallåset verkligen aktiverats.
  • Stöldmärk bilglasen med registreringsnumret. Då blir det en dyr affär för biltjuven att stjäla din bil och sedan byta ut alla glas för att kunna sälja vidare.
  • Montera en spårsändare.